Nádasdy Ferenc Múzeum - Sárvár

látnivalók Sárváron

Nádasdy Ferenc Múzeum - Sárvár

A múzeum 1951-ben jött létre a Sárváron és környékén folytatott munka eredményeként. A vegyes helytörténeti anyag a Nádasdy-várkastélyban kapott helyet. Itt született a múzeum névadója Nádasdy Ferenc (1555-1604) báró, a Fekete bég, aki a török elleni harcok egyik vezére volt.

align= left Nádasdy Ferenc Múzeum névadója Nádasdy III. Ferenc országbíró, aki nem csak Magyarországon, hanem Európában is ismert mecénás volt. A Habsburg ellenes Wesselényi-féle összeesküvésben való részvételéért kivégezték, vagyonát, közte impozáns műkincsgyűjteményét elkobozták. A múzeum 1951-ben nyitotta meg kapuit, és 1978 óta a sárvári Nádasdy-vár három emeleti szárnyán, 1300 m2-en várja látogatóit állandó és időszaki kiállításaival.

align= right Állandó kiállításai: Huszárok a történelem forgószínpadán: egyike az Európában összesen négy helyen látogatható huszárkiállításoknak,
Carta Hungarica: eredeti 16-17. századi, Magyarországot ábrázoló térképek,
Bajor kincsgyűjtemény: a Sárváron egykor idejüket töltő bajor királyi család étkészletei, dísztárgyai,
Történeti üveggyűjtemény: míves üvegek Japántól Kínán és Oroszországon át az Osztrák-Magyar Monarchiáig,
Bútor berendezések a reneszánsztól a biedermeierig.

align= left A fentieken kívül megcsodálhatók a díszterem történeti tárgyú, és ótestamentumi jeleneteket ábrázoló 17. és 18. század közepi freskói, valamint a szalonok, amelyeket a 18. század végén készült falképek díszítenek.

További információk:
Nádasdy Ferenc Múzeum
Sárvár, Várkerület 1.
Nyitva tartás: K-V 9-17
Tel.: +36 (95) 320-158
Település ismertető
  • Sárvár

    Sárvár nagy múltú nyugat-dunántúli kisváros, amely a Vas megye földrajzi tengelyét képező Rába folyó két p...

Szállások Sárváron



és környékén