Bük

ismertető, Büki képek, galéria




Bük

A mintegy 3400 lakosú Bük város Vas megye északnyugati részén, az Alpokalja és a Kisalföld találkozásánál található. Szombathelytől 30, Soprontól 46, Kőszegtől pedig 20 km távolságra fekszik, félúton Bécs és a Balaton között. Vonattal elérhető a Sopron–Szombathely-vasútvonalon.



Természetes kikapcsolódás
Hagyományos vidéki élet, amely által újra átérezzük, melyek az igazán fontos értékek. Megnyugvás és feltöltődés. Esténként a gyógyvíz illatát hozza a lágy fuvallat, érzékeit válogatott ínyencségek kényeztetik. Tökéletes kikapcsolódás az üdezöld puha pázsit és különleges madárfajok lakhelyén, ahol lélegzetelállító a táj. Ott, ahol az Alpok meredek szikláit a magyar táj egyre megszelídíti. Ott, ahol gólyák fészkelnek a házak magasán. Vadludak éneke hallik, és bíborszínű naplemente gyönyörködtet. Hullámzó búzatáblák, hömpölygő folyó, amely horgászni hív. Természet-közelben. Élet-közelben. De van, amikor hangos a környék és mindenki táncol. Táncoljon velünk! Vagy sportoljon kedvére! Elmélyülhet, és aktív lehet. Csak Önön múlik, mit választ. Bükön és Bükfürdőn mindehhez megadjuk a hátteret, hogy testben és lélekben megújulva térhessen haza, szívébe zárva ezernyi színes élményét. Visszavágyva.

A Büki Gyógyfürdő története
A büki gyógyfürdő szerencsés véletlennek köszönheti létét: a 20-as években megkezdett, majd az 50-es években folytatott kőolajkutató-fúrások eredményeként 1957-ben 1282 méter mélyről 65-70 méteres vízoszlop tört a felszínre. Az 58 °C-os, közel 16 500 mg/l ásványi anyagot tartalmazó kincs új fejezetet nyitott Bük és a környező települések életében. Az igazi sikertörténet 1962-ben, az első, részben fedett medence átadásával kezdődött. Az azóta tartó folyamatos fejlődésnek köszönhetően napjainkban a gyógyfürdő 27 medencével, több mint 5100 m2 vízfelülettel várja a gyógyulni, pihenni, feltöltődni, fürdőzni vágyókat. A gyógyvíz révén Bük ma Magyarország második legnagyobb gyógyfürdője, mind méretében, mind a látogatók számának tekintetében. A gazdag vízforrás, mely apadhatatlanul ontja számunkra áldását, Szent Kelemen pápáról kapta nevét, aki imájával vizet fakasztott a földből a szomjúzóknak.

Birdland Golf & Country Club

Bük nevét tehát gyógyfürdője tette világhírűvé és így a folyamatos, gyors fejlődésnek köszönhetően a településen nyílt meg hazánk első és nemzetközi szintű pályával rendelkező golfklubja. A 18 lyukú Championship-golfpálya európai tekintetben is híres szépségéről. Több mint 100 hektáron terül el, ebből 7 hektárt víz borít. A pálya számos, köztük védett madárfajnak is otthont nyújt. Innét ered a neve is: „Birdland”.

Sportolási lehetőségek
A bükfürdői Sportparkban térítésmentesen áll vendégeink rendelkezésére a Felnőtt Játszótér, ahol szabadtéri fitneszgépek segítségével az egész család együtt mozoghat. Az ugyanitt található Pétanque-pálya szintén térítésmentesen vehető igénybe. Májustól októberig heti több alkalommal ingyenes gyermekprogramokon lehet részt venni, amelyre minden korú gyermeket szeretettel várnak játék- és sportanimátorok. Emellett az animátorok által vezetett Nordic Walking túrák, kerékpáros kirándulások is térítésmentesen elérhetők a hét több napján.

Bük története
Bük Vas megye északi részén, a Felső Répcementi kistérségben található. Az Alpokalja és a Kisalföld találkozásánál, a Répce folyó mentén húzódó terület az őskortól kezdve lakott. Az itt élő népcsoportok felismerték a vidék kedvező adottságait: a közepes páratartalmú, kellemes évi középhőmérsékletű szubalpin klímát és a természetes vízfolyást, amelynek medre tiszta ivóvizet, partvonala pedig közlekedési útvonalat szolgáltatott, és például a rómaiak egyik útja is itt vezetett a híres Borostyánkő út felé. A honfoglaló magyarok is megtelepedtek itt a X. század elején. A soproni várban szolgáló nemesek közül a Büki család volt a legismertebb, a falu feltehetően róla kapta a nevét. A kereszténység korán elterjedt ezen a vidéken, s az első templom a XII. században épült a mai katolikus templom helyén. A XV. századtól már három Bük létezett egymás mellett, Alsó, Közép és Felső-Bük. A három falu 1902-ben egyesült Bük néven, városi rangra 2007-ben emelték.

Települések Bük közvetlen közelében

Települések Bük környékén